@article { author = {Sedighi, F.}, title = {Investigating the Cultural Meanings of Food During Pregnancy: A case study}, journal = {Journal of Iranian Social Studies}, volume = {13}, number = {4(دومین ویژه نامه یزد)}, pages = {55-77}, year = {2019}, publisher = {انجمن جامعه شناسی ایران}, issn = {2008-3653}, eissn = {2783-3429}, doi = {10.22034/jss.2019.47854}, abstract = {Nutrition takes on different forms as a biological need in different cultures. In other words, society provides people with beneficial cognitive patterns of food choices. Under this view, recognizing the significance of nutrition helps to understand society. Based on this research, the culture of pregnancy nutrition in Yazd was analyzed using a qualitative approach and an ethnographic method. Findings showed that the cognitive pattern of nutrition in Yazd is based on the dual hot / cold, wet / dry and this pattern is present during pregnancy. According to the research findings, the patterns of nutrition culture during pregnancy change according to the myths, the nutrition of grandmothers, the level of access of women and their families to economic capital and women's access to the family support network. The nutrition codes of this period define the boundaries between experienced / inexperienced women, easy-going / ideal mothers. Gender boundaries are also being redefined in food allocation. According to the findings, people internalize the cultural taste of food and pass it on from generation to generation.}, keywords = {Pregnancy,food,Women. Culture,Yazd}, title_fa = {معانی فرهنگی غذای دوران بارداری: مطالعه‌ای با روش مردمنگاری}, abstract_fa = {تغذیه به‌عنوان نیاز زیستی در فرهنگ‌های مختلف جلوه‌های متفاوتی به خود می‌گیرد. به‌عبارتی، فرهنگ، الگوهای شناختی مطلوب برای انتخاب غذا به افراد عرضه می‌کند. مطابق با این نوع نگاه، فهم معانی تغذیه به فهم فرهنگ کمک می‌کند. بر این اساس، پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش مردم‌نگاری به مطالعۀ فرهنگ تغذیۀ بارداری در شهر یزد پرداخت. یافته‌ها نشان داد الگوی شناختی تغذیه در بین زنان مورد مطالعه مبتنی بر دوگانۀ گرم/سرد و تر/خشک است و این الگو در دوران بارداری مطرح است. براساس یافته‌های پژوهش، الگوهای فرهنگ تغذیۀ دوران بارداری با توجه به اساطیر، خِرَد تغذیۀ مادربزرگ‌ها، میزان دسترسی زنان و خانواده‌های آن‌ها به سرمایۀ اقتصادی و دسترسی زنان به شبکۀ حمایتی خانواده تغییر می‌کند. رمزگان تغذیۀ این دوران، مرزبندی‌هایی میان زنان باتجربه/بی‌تجربه و مادران سهل‌انگار/ایدئال تعریف می‌کند. همچنین، مرزهای جنسیتی در امر تخصیص غذا بازتعریف می‌شود. مطابق با یافته‌ها، افراد با خوردن، طعم فرهنگ را درونی می‌کنند و آن را نسل به نسل انتقال می‌دهند.  }, keywords_fa = {بارداری,تغذیه,زنان,فرهنگ,یزد}, url = {http://www.jss-isa.ir/article_47854.html}, eprint = {http://www.jss-isa.ir/article_47854_35bfe581e94e33016c68da40f1b3ecc3.pdf} }